Інститут модернізації освіти припинить закуповувати підручники

Інститут модернізації освіти припинить закуповувати підручники

Інститут модернізації змісту освіти (ІМЗО), підпорядкований Міністерству освіти і науки України, більше не буде затверджувати та закуповувати шкільні підручники. Про це повідомив народний депутат Роман Грищук для УП.Культура.

Таки рішення ухвалили після розслідування NGL.Media, яке показало, що діяльність Інституту збиткова.

 

Державна аудиторська служба України провела перевірку роботи державних видавничих підприємств та Інституту модернізації змісту освіти. Під час перевірки з’ясували, що конкурс на виготовлення та закупівлю підручників між ІМЗО і видавництвом «Атлант» могли проводити без відкритих торгів, що формально відповідає законодавству щодо захисту авторського права, але аудитори встановили, що ІМЗО належно не виконує свої функції.

 

Аудит показав, що недоліки в контролі з боку Міністерства освіти призвели до проблем у забезпеченні шкільними підручниками. Непрозорий процес відбору підручників часто призводив до закупівлі надмірної кількості підручників або тих, що не відповідали реальному попиту. Це спричинило втрати держави у розмірі 4 741 500 гривень та неефективне використання 3 942 000 гривень бюджетних коштів.

 

Крім того, на виправлення підручників з історичними неточностями та іншими недоліками витратили 15 142 600 гривень з бюджету. 

 

Повні дані про витрати на поліграфічне виробництво для держзамовлень залишаються закритими, оскільки більшість компаній є приватними й не зобов’язані надавати звіти. Аудитори виявили необґрунтовані витрати бюджетних коштів у розмірі 31 335 700 гривень, проте їх не можуть перевірити через відсутність відповідної інформації.

 

Держаудитслужба рекомендувала МОН оптимізувати витрати на друк підручників, зобов’язавши видавництва і друкарні надавати документи, що підтверджують вартість їхніх послуг під час переговорів про закупівлі. Наразі Міністерство не впровадило ці рекомендації для закупівлі підручників без використання електронної системи закупівель, що, на думку аудиторів, не сприяє ефективному використанню бюджетних коштів.

 

Замість ІМЗО, шкільні підручники тепер будуть проходити обов’язкову апробацію, яку розпочне Український інститут розвитку освіти з 1 січня цього року. Ця установа замінить ІМЗО у дослідженні якості підручників. Апробацію також зможе проводити вебплатформа «Всеукраїнська школа онлайн».

 

Як повідомлялося, нещодавно створене видавництво «Атлант», яке звинуватили у продажу шкільних підручників за завищеними цінами, заявило, що в розслідуванні журналісти «не врахували ситуації на ринку», що нібито вплинула на створення компанії, укладення договорів та цінову політику. Раніше Віктор Круглов пояснив ціноутворення друку підручників видавництвом «Атлант».

 

Чільне фото: Shutterstock

Оригінал статті на Suspilne: Інститут модернізації освіти припинить закуповувати підручники

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

Українсько-єврейська премія «Зустріч»-2024 оголосила переможця

Премія «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» 2024 року оголосила переможця 2024 року. Оголошення відбулося під час пресконференції, що транслювалася на YouTube-каналі Ukrin

УКФ назвав кандидаток на посаду виконавчої директорки

Наглядова рада Українського культурного фонду назвала імена чотирьох кандидаток на посаду виконавчої директорки установи. Про це повідомили на офіційному сайті установи. 
Конкурсний доб

Оголосили лавреатку премії імені Василя Стуса за 2024 рік

Премію імені Василя Стуса-2024 отримала директорка Харківського літературного музею Тетяна Пилипчук. Про це повідомили під час церемонії нагородження у Києві, передає кореспондент Читом

Помер британський журналіст Девід Ноулз, який створив подкаст про Україну

У віці 32 роки помер журналіст британської газети The Telegraph Девід Ноулз, який створив щоденний подкаст «Ukraine: The Latest». Про це повідомили на сайті видання. 
Він пішов з життя

У підручнику з української мови 2024 року надрукували мапу України без Криму — Оновлено

У підручнику з української мови для 7 класу авторства філологині Анастасії Онатій й історика Тараса Ткачука надрукували стокову піктограму у формі мапи України без тимчасово окупованого

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"