Читомо запускає спецпроєкт про єврейську літературу в Україні

Читомо запускає спецпроєкт про єврейську літературу в Україні

Медіа «Читомо» запускає спецпроєкт – серію інтерв’ю про українсько-єврейські міжкультурні зв’язки та портрети видатних єврейських письменників України.

Спецпроєкт створюється спільно із премією «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» у партнерстві із ГО «Форум видавців».

 

До спецпроєкту ввійдуть інтерв’ю із минулими переможцями премії «Зустріч» – Йоханном Петровським-Штерном, Василем Махном, Софією Андрухович та цьогорічним переможцем/цею, ім’я якогоякої оголосять напередодні вручення. Координатор проєкту та автор інтерв’ю – випусковий редактор Читомо Олександр Мимрук.

 

«Взаємини між українцями і євреями мають довгу історію, адже тут, в Україні, єврейські громади були завжди, і наша спільна історія налічує не одне століття. Ми маємо про це говорити й нагадувати про те, що це не лише історія непорозумінь, але й історія позитивної взаємодії, без якої нашу сучасну культуру не можливо уявити», – зазначив він.

 

Ознайомитися із першим інтерв’ю із письменником Василем Махном можна за цим посиланням.

 

«Українці та євреї живуть поруч на території сучасної України майже два тисячоліття. Нарізно й спільно вони сплели полотно, яке назавжди увійшло в культурну, мовну й історичну спадщину України. І все-таки здебільшого, пересічні українці багато чого не знають про євреїв і навпаки. «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» має на меті подолати цей розрив і спиратися на спільний багатовіковий досвід українців і євреїв, що знайшов вираження в художній літературі і літературі нонфікшн. Я щиро сподіваюся, що письменники будь-якого етнічного походження будуть заохочені досліджувати культуру, літературу та глибоку історію цих двох народів, особливо в ці складні часи. Чим більше ми дізнаємось про народи, які живуть або жили в Україні, тим сильнішою стане держава», – зазначила Наталія Федущак, директорка комунікацій «Українсько-Єврейської Зустрічі», координаторка премії «Зустріч».

 

Друга компонента проєкту – це матеріали про видатних єврейських письменників, життєві долі чи ідентичність яких тісно пов’язані із Україною. Це зокрема Бруно Шульц, Пауль Целян, Йозеф Рот, Дебора Фогель, Зузанна Гінчанка та інші. Матеріали будуть у доступі українською та англійською. Над ними працюватимуть літературознавці Остап Сливинський, Юлія Стахівська, Андрій Павлишин, Олеся Яремчук, Петро Рихло.

 

 

Премію «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» присуджують з 2020 року за найкращий твір, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства, почергово в двох категоріях: художня література та література нонфікшн. Спонсор премії — канадськa недержавнa організація «Українсько-Єврейська Зустріч» (UJE) за підтримки ГО «Форум видавців».

 

Нагадаємо, у липні «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» 2024 року оголосили довгий список. Церемонія вручення премії відбудеться на Львівському міжнародному BookForum 2024. 

 

Зображення: Читомо

Оригінал статті на Suspilne: Читомо запускає спецпроєкт про єврейську літературу в Україні

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

До Бердичева приїздить славетний письменник Мирослав Дочинець

Один із найпопулярніших сучасних письменників України Мирослав Дочинець планує завітати до Бердичева. Вже найближчого понеділка, 16 вересня, гостинні стіни публічної бібліотеки та молодіжного простору «

У проєкт бюджету-2025 заклали у 2,5 рази менше коштів на УІК, ніж цьогоріч

У 2025 році на діяльність Українського інституту книги (УІК) в проєкті державного бюджету виділили 178 млн 548 тис. грн. Проєкт закону про державний бюджет України оприлюднили на сайті

Пішов з життя фолькльорист і мистецтвознавець Микола Мушинка

Пішов із життя один із найвідоміших дослідників українського фольклору Микола Мушинка. Про це повідомили на фейсбук-сторінці медіа «Локальна історія».
Праці науковця присвячені дослідже

У Вінниці започаткують програму розвитку місцевого книговидання

У Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання про місто та його видатних особистостей. Про це Читомо повідомили у департаменті маркетингу міста та туризму Вінницької місь

У Британії видадуть книжку про українське мистецтво і антиколоніалізм

У листопаді 2024 року видавництво Routledge планує випустити книжку «Мистецтво в Україні між конструюванням ідентичності та антиколоніальним спротивом». Про це повідомила редакторка вид

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"