У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

Національний інститут імені Оссолінських у Вроцлаві «Оссолінеум» виклав у відкритий доступ скани кількох річників перших львівських газет 1776–1805 років. Про це йдеться на сайті Нижньосілезької цифрової бібліотеки.

Газети, які оцифрували:

 

  •  «Gazette de Leopol» 1776 року;

  • «Lwowskie Pismo Uwiadamiaiące» 1784 року;

  • «Lwowskie Tygodniowe Wiadomości» 1786–1788 років;

  • «Lemberger Wöchentliche Anzeigen» 1792–1798 років;

  • «Dziennik Patryotycznych Politykow w Lwowie» 1794 року;

  • «Lemberger Kaiserlich-Königliches Intelligenz-Blatt» 1799–1805 років.

 

Львівські стародруки почали оцифровувати 2007 року в межах програми «Оцифрування та консервація бібліотечної колекції Національного інституту імені Оссолінських у Вроцлаві». Газети доступні на сайті Нижньосілезької цифрової бібліотеки за ініціативи уповноваженої інституту з питань співпраці із закордоном Вікторії Маліцької.

 

Перша львівська періодика — це перші газети, що виходили в Україні. У підросійській Україні перший тижневик «Харьковскій Еженедельникъ» з’явився лиш у 1812 році й існував майже три місяці.

 

Франкомовна «Gazette de Leopol» вперше вийшла 15 січня 1776 року у друкарні Антона Піллєра. Вона інформувала про політичні новини в країнах Європи, події у Львові й з підросійської України.

 

Після його смерті у 1780 році діяльність друкарні продовжила дружина Йозефіна Піллєр, яка почала видавати «Pismo Uwiadamiajance Galicyi». Наступного року видання почало називатися «Lwowskie Pismo Uwiadamiajance». У 1786 році Йозефіна розпочала видання німецького тижневика «Lemberger Wochentliche Anzeigen», яке виходило до 1796 року, і польського видання «Lwowskie Tygodniowe Wiadomości», яке у 1788 році припинило своє існування. «Lemberger Kaiserlich-Königliches Intelligenz-Blatt» видавали у 1796–1811 роках, а в 1792–1798 роках — тижневик «Dziennik Patryotycznych Politykow w Lwowie».

 

Як повідомлялося, у Дубліні в бібліотеці Триніті-коледжу оцифрували Келлську книгу — ілюстровану рукописну книгу, якій понад 1200 років.

 

Як відомо, в Україні після початку нової фази російсько-української війни темпи оцифрування державних архівів значно зросли. У вільний доступ виклали архівні документи Олександра Довженка, Ганни Борисоглібської, Миколи Зерова, Василя Стуса

 

Нагадаємо, у межах проєкту «Екземпляри ХХ. Літературно-мистецька періодика ХХ століття», реалізованого Читомо за підтримки Українського культурного фонду 2020 року, оцифрували й виклали у вільний доступ 8 літературно-мистецьких журналів.

 

Чільне зображення: Читомо

Фото: Нижньосілезька цифрова бібліотека

 

Джерело: «Збруч»

Оригінал статті на Suspilne: У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

Тараса Шевченка звільнили з посади заступника міністра культури та інформполітики

Кабінет Міністрів України звільнив Тараса Шевченка з посади заступника міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції. Це сталося під час засідання 8 жовтн

У Києві запрацювала головна книгарня «КнигоЛенду»

У Києві відбулося передвідкриття для професійної спільноти головної книгарні «КнигоЛенду» в столиці за адресою вулиця Жилянська 5/60, біля метро Олімпійська. Про це повідомила кореспонд

Роман Ребекки Кван «Жовтолика» екранізують

Компанія Lionsgate Television придбала права на екранізацію роману Ребекки Кван «Жовтолика» у форматі серіалу. Про це повідомляє американський розважальний тижневик Variety.
Режисеркою

У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

Національний інститут імені Оссолінських у Вроцлаві «Оссолінеум» виклав у відкритий доступ скани кількох річників перших львівських газет 1776–1805 років. Про це йдеться на сайті Нижньо

Global Teacher Prize отримала вчителька укрмови й літератури, що руйнує стереотипи про сільську школу

У Міжнародний день учителя оголосили переможців щорічної премії для педагогів Global Teacher Prize Ukraine 2024. Про це повідомила ГС «Освіторія», організаторка премії.
Головною перемож

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"