У Кривому Розі відкрили вуличну бібліотеку на честь загиблого захисника

У Кривому Розі відкрили вуличну бібліотеку на честь загиблого захисника

У парку Щастя в одному з мікрорайонів Кривого Рогу родина загиблого на фронті військового Олексія Різниченка відкрила вуличну бібліотеку його пам’яті. Про це Читомо повідомила сестра Олексія Різниченка Катерина Станкевич.

Родина Олексія вирішила відкрити вуличну бібліотеку через те, що він дуже любив читати.

 

«Ми вирішили відкрити вуличну бібліотеку, тому що за читаннями Олексій проводив весь вільний час з самого дитинства. Завдяки своїй обізнаності, він міг легко знайти спільну мову з будь-ким, як у війську, так і під час роботи лікарем. Бібліотека не була його мрією, але ми впевнені, що він би високо оцінив цю ідею, бо через вільний доступ до книжок більше людей зможе перейняти його захоплення», — розповіла Катерина Станкевич у коментарі Читомо. Вона додала, що Олексій Різниченко переважно читав нонфікшн-літературу й цікавився темами архітектури, сучасного мистецтва, політології, економіки, релігії.

 

 

У вуличній бібліотеці є книжки з домашньої бібліотеки родини Олексія, видання від друзів сім’ї та родичів та інші. Бібліотека працює за принципом буккросингу: будь-хто може поповнити її фонд та читати книжки упродовж 2 тижнів. Потім видання потрібно повернути.

 

Усі книжки вуличної бібліотеки проштамповані. Її фонд складають переважно художні книжки українською мовою від українських авторів для дорослих і підлітків.

 

 

«Минулого року на День народження Олексія ми провели велопробіг, згадуючи інше його гобі. Цього року — відкрили бібліотеку. Ми робимо і робитимемо це для того, щоб знову об’єднати друзів, родичів, пацієнтів навколо Олексія, згадати теплі моменти, пов’язані із ним. На щастя, на наші заходи приходять люди, слухають історії та розповідають свої. Під час відкриття бібліотеки мама Льоші розповіла про його улюблені книжки, та про останню, яку надіслали з його речами», — каже сестра Олексія Різниченка.

 

 

Відкриття бібліотеки відбулося 30 червня. Серед книжок, які любив Олексій: «Нарис історії Київської землі від смерті Ярослава до кінця XIV сторіччя», «Дорога до свободи: Бесіди з Кахою Бендукідзе» та остання книжка, яку знайшли у наплічнику, який повертали з фронту разом з речами — «Пташка співоча».

 

«Мені відомо про існування дитячої вуличної бібліотеки в тому ж парку, де ми розташували нову, але це точно перша подібна ініціатива на честь загиблого героя. Ми плануємо відкрити більше шафок по місту, якщо на книжки дійсно буде попит, а містяни шанобливо ставитимуться до них», — підсумувала Катерина Станкевич.

 

Як відомо, нещодавно у Вінниці родина загиблого захисника Миколи Рачка відкрила книгарню «Герої» в пам’ять про нього. Читайте детальніше про це тут: У пам’ять про Миколу Рачка втілюємо його бажання — яка нова книгарня «Герої» у Вінниці

 

Фото надані Катериною Станкевич.

Чільне фото: 1kr.ua

Оригінал статті на Suspilne: У Кривому Розі відкрили вуличну бібліотеку на честь загиблого захисника

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

УІК: У 2025 році інститут потребуватиме понад 1,4 млрд грн

Потреба Українського інституту книги у фінансуванні на 2025 рік становить 1 442 мільйони гривень. Про це повідомили під час презентації «Державна підтримка книжкової галузі: виклики 202

У серпні рф продовжила вбивати журналістів при виконанні редакційних завдань

У серпні Інститут масової інформації зафіксував в Україні 28 випадків порушення свободи слова, серед них 19 російських злочинів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу ІМІ «Бароме

Люба-Параскевія СТРИНАДЮК. Роди неоднакі

Єв падати з сил, голодніти, облизував губи, солоні, впрілі, шукав очима коритця на полонині з водицею свіжою, холодною, головички, б’ючої з-під землі, дзюркотливої. Розстелив кожух єрований, приліг обік

Боротьба за свободу, маркери нації і поліські болота: новий український нон-фікшн

З нагоди Національного тижня читання нон-фікшну, ініційованого Українським інститутом книги, зібрали дуже різні новинки від українських авторів. Літературознавство, осмислення війни, пі

Більшість читачів книжок у Megogo — чоловіки

33,93% власників акаунтів медіасервісу Megogo читають книжки щодня. Про це йдеться в дослідженні читацьких звичок користувачів Megogo «Книжки в епоху стрімінгів».
Megogo опитало майже 6

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"