У Болгарії хочуть ухвалити закон про іноагентів

У Болгарії хочуть ухвалити закон про іноагентів

Парламентарі Болгарії мають терміново ухвалити закон про «іноземних агентів», який обмежить діяльність громадських організацій. Таку вимогу озвучили учасники спільного засідання парламентських комісій з демографічної політики та з питань молоді і спорту.

Обидві комісії очолює болгарська партія «Відродження». Засідання було скликане для обговорення діяльності неурядової організації Single Step, яка працює з ЛГБТ-спільнотою.

 

Ініціатива щодо ухвалення закону про «іноземних агентів» надійшла лише через тиждень після затвердження заборони на обговорення ЛГБТ-тем у школах. Цей захід нагадує аналогічний закон у росії.

 

Закон про «іноземних агентів»  вимагає від будь-якої організації, артиста, журналіста або блогера, що отримав фінансову допомогу з-за кордону, декларувати себе як «іноземного агента» та забороняє їм працювати в державних університетах, коментувати політичні події та брати участь у проєктах, що фінансуються державою чи місцевою владою.

 

Партія «Відродження» вперше запропонувала подібний законопроєкт ще у 2022 році, але він був відхилений тодішнім парламентом.

 

На засіданні, окрім депутатів і представників Single Step, були присутні численні гості, про яких голова комісії Костадін Костадинов наголосив, що вони прийшли з власної ініціативи. Більшість з них підтримували позиції партії «Відродження». Серед присутніх були представники  патріотичних організацій, священник, що представля Болгарський батьківський центральний комітет (БРЦК), а також журналіст таблоїдів Євгеній Мінчев.

 

Засідання включало виступ представників Single Step щодо їхнього дослідження. Опитування анонімно з’ясовувало ставлення підлітків до ЛГБТ-ровесників. Подібне дослідження проводилося також у 2017-2018 навчальному році і виявило високий рівень булінгу ЛГБТ-дітей.

 

Костадін Костадинов звинуватив організацію у «ЛГБТ-пропаганді» та погрожував прокурорською перевіркою. Single Step зазначили, що їхнє дослідження було законним, проводилося онлайн і було абсолютно анонімним, без збору особистих даних дітей.

 

Станімір Мінков з «Болгарської асоціації молоді та спорту» закликав обмежити діяльність організацій, що займаються ЛГБТ-темами, через закон про «іноземних агентів».

 

Як повідомлялося, PEN-центр Сакартвело, письменники й видавці країни засудили ухвалений урядом ідентичний російському закон «Про прозорість іноземного впливу», що має на меті контролювати неурядові організації та медіа, які отримують не менше 20% свого фінансування з-за кордону.

 

 

Джерело: Свободна Европа

Чільне фото: BTA

Оригінал статті на Suspilne: У Болгарії хочуть ухвалити закон про іноагентів

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

На Ковельщині з’явилися вулиці Петра Яцика та Євгена Маланюка

У межах деколонізації вулиці у Ковельській громаді отримали нові назви. Про це повідомили на сайті Ковельської міської ради.

Вулиця Брюллова була перейменована на честь Пе

Оголосили переможницю Німецької книжкової премії 2024 року

Під час Франкфуртського книжкового ярмарку оголосили лавреатку Німецької книжкової премії 2024 року, нею стала письменниця Мартіна Гефтер. Про це повідомили на сайті премії.
Письменницю

Тараса Шевченка звільнили з посади заступника міністра культури та інформполітики

Кабінет Міністрів України звільнив Тараса Шевченка з посади заступника міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції. Це сталося під час засідання 8 жовтн

У Києві запрацювала головна книгарня «КнигоЛенду»

У Києві відбулося передвідкриття для професійної спільноти головної книгарні «КнигоЛенду» в столиці за адресою вулиця Жилянська 5/60, біля метро Олімпійська. Про це повідомила кореспонд

У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

Національний інститут імені Оссолінських у Вроцлаві «Оссолінеум» виклав у відкритий доступ скани кількох річників перших львівських газет 1776–1805 років. Про це йдеться на сайті Нижньо

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"