УІК назвав найприбутковіших українських видавців і книготорговців

УІК назвав найприбутковіших українських видавців і книготорговців

Український інститут книги оприлюднив перелік видавництв, які мали найкращі фінансові показники фінансової звітності у 2021–2024 роках. Про це повідомляється на сайті інституту.

Співробітники УІК проаналізували фінансову звітність українських видавців за останні три роки за допомогою сервісів YouControl і youcontrol.market. Повний звіт можна переглянути за посиланням.

 

До переліку 20 найприбутковіших видавництв потрапили:

 

  • Клуб сімейного дозвілля — 593 млн грн;
  • Ранок — 592 млн грн;
  • Побутелектротехніка — 319 млн грн;
  • Генеза — 314 млн грн;
  • Стем-освіта — 251 млн грн;
  • Оріон — 217 млн грн;
  • Фоліо — 213 млн грн;
  • А-ба-ба-га-ла-ма-га — 210 млн грн;
  • Видавництво Старого Лева — 197 млн грн;
  • Vivat — 191 млн грн;
  • Видавничий дім «Освіта» — 186 млн грн;
  • Наш Формат — 149 млн грн;
  • Букшеф — 147 млн грн;
  • Лінгвіст — 147 млн грн;
  • Підручники і посібники — 140 млн грн;
  • Інтелект України — 126 млн грн;
  • Перо — 124 млн грн;
  • Астон — 123 млн грн;
  • ЮнісофтТалант — 105 млн грн.

 

В інститут зазначають, що у 2023-му році українські видавці вдвічі покращили свій прибуток порівняно з 2022-м роком, а також перевищили показники 2021-го більш ніж на третину.

 

Разом з тим, за даними Книжкової палати України, наклади українських видавництв у 2023 році зменшилися і становили лише 55 % від того, що випускалося в Україні у 2021-му. В УІК роблять висновок, що таким чином прибуток збільшився здебільшого через зростання цін на книжки.

 

У першому кварталі 2024 року 19 з 22 великих українських видавництв мають фінансове зростання, яке перевершує показники аналогічного періоду 2023 року.

 

Загалом великі видавці легше подолали кризу. Серед 104 видавці з річним виторгом понад 4 млн грн лише 19 мають у 2023 році результати, гірші за 2021. Успішними виявилися і 44 видавництва з виторгом 0,8-4 млн грн.

 

Також у звіті проаналізована інформація щодо найуспішніших книжкових рітейлів.

 

 

Як відомо, у 2023-му році в Україні випуск книжкової продукції у порівнянні з минулим роком  збільшився на 73% за кількістю видань (друкованих одиниць), а за тиражами — на 203%.

 

Раніше повідомлялося, що за 2022 рік кількість виданих в Україні книжок зменшилася на 50,5%, а наклади знизилися на 35,8%.

 

 

Оригінал статті на Suspilne: УІК назвав найприбутковіших українських видавців і книготорговців

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

УІК: У 2025 році інститут потребуватиме понад 1,4 млрд грн

Потреба Українського інституту книги у фінансуванні на 2025 рік становить 1 442 мільйони гривень. Про це повідомили під час презентації «Державна підтримка книжкової галузі: виклики 202

У серпні рф продовжила вбивати журналістів при виконанні редакційних завдань

У серпні Інститут масової інформації зафіксував в Україні 28 випадків порушення свободи слова, серед них 19 російських злочинів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу ІМІ «Бароме

Люба-Параскевія СТРИНАДЮК. Роди неоднакі

Єв падати з сил, голодніти, облизував губи, солоні, впрілі, шукав очима коритця на полонині з водицею свіжою, холодною, головички, б’ючої з-під землі, дзюркотливої. Розстелив кожух єрований, приліг обік

Боротьба за свободу, маркери нації і поліські болота: новий український нон-фікшн

З нагоди Національного тижня читання нон-фікшну, ініційованого Українським інститутом книги, зібрали дуже різні новинки від українських авторів. Літературознавство, осмислення війни, пі

Більшість читачів книжок у Megogo — чоловіки

33,93% власників акаунтів медіасервісу Megogo читають книжки щодня. Про це йдеться в дослідженні читацьких звичок користувачів Megogo «Книжки в епоху стрімінгів».
Megogo опитало майже 6

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"