Українсько-єврейська премія «Зустріч»-2024 оголосила переможця

Українсько-єврейська премія «Зустріч»-2024 оголосила переможця

Премія «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» 2024 року оголосила переможця 2024 року. Оголошення відбулося під час пресконференції, що транслювалася на YouTube-каналі Ukrinform.

Премія присуджується щорічно за найкращий твір, що сприяє українсько-єврейському порозумінню, допомагаючи зміцнити позиції України як багатоетнічного суспільства. 

 

Премію присуджують у двох категоріях:

  • художня література (проза, поезія, драматургія);
  • література нонфікшн (історичні твори, біографії, мемуари, публіцистика, есеїстика).

 

Цього року переможця оголосили у категорії нонфікшн.

 

Переможець премії «Зустріч» у категорії нонфікшн:

 

  • Юрій Скіра, «Солід. Взуттєва фабрика життя» (Львів: Видавництво «Човен», 2023).

 

Переможця оголосив один із членів журі Олександр Щерба: «Ці книжки я читав із захопленням. Після кожної книжки у мене було відчуття “ось це переможець”. Врешті решт ми абсолютно одноголосно зупинилися на цій книжці, адже це історія, яку Україна має знати».

 

Фіналісти премії «Зустріч» у категорії нонфікшн:

 

  • Роман Михальчук, «Смерть і виживання під час Голокосту: терени сучасної Рівненщини» (Рівне: Видавництво «Волинські обереги», 2022);
  • Петро Рихло, «Урвані струни прегучної ліри…»: Німецько-єврейські поети Буковини (Київ: «Дух і Літера», 2023);
  • Євгенія Сенік, «Бо болить» (Брустури: «Дискурсус», 2023);
  • Юлія Стахівська, «Соня і гра кольорів» (Київ: «Дух і Літера», 2022).

 

Переможець отримає грошову винагороду у розмірі 6000 євро: автор — 4000 євро, видавець — 2000 євро. 4 фіналісти отримають винагороду по 250 євро кожен.

 

До складу журі увійшли:

 

  • Олександр Щерба — український дипломат, публіцист, працював послом України в Австрії у 2014–2021 роках;
  • Юлія Бентя — кандидатка мистецтвознавства, старша наукова співробітниця Інституту проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України, відповідальна редакторка часопису «Критика»;
  • Олександр Мотиль — професор політології в Університеті Ратґерса в Ньюарку, письменник і художник.

 

На пресконференції були присутні директорка Українського інституту книги Олександра Коваль, директорка з комунікації фундації «Українсько-єврейська зустріч» Наталія Федущак, український дипломат, публіцист і член журі Олександр Щерба, відповідальна редакторка часопису «Критика» і членкиня журі Юлія Бентя, а також історик, етнополітолог, музейник, громадський діяч і провідний науковий співробітник Музею історії міста Києва Віталій Нахманович.

 

«Я вважаю саму ідею заснування такої премії надзвичайно важливою для розбудови міжкультурного діалогу, а також для протидії російській пропаганді, адже ми знаємо, як багато років розвивалася і підтримувалася тема українсько-єврейської взаємної ненависті й нерозуміння. Сьогодні в України антисемітизм подоланий на державному рівні з 1991 року. Я б сказала, що на побутовому також. Дуже багато євреїв разом з іншими національностями на рівні воюють в лавах ЗСУ. Розбудова цього діалогу і винесення це на розгляд світової громадськості є ще одним дуже важливим кроком, який дозволить подолати дезінформацію й розвивати наші відносини у всіх планах», — зазначила Олександра Коваль.

 

«Книжки мають бути українською мовою, друковані в Україні й, бажано, оригінальні. Проте ми дивимося і на перекладну літературу, що є також важливо. Українці мають знати тих письменників, які писали на території України, але про яких молоді й старші українці, а також українська діаспора, не знають. Якщо ми хочемо боротися з російською пропагандою, яка є дуже сильною на Заході, важливо, щоб і українці знали свою літературу», — наголосила Наталія Федущак.

 

«Сама іде цієї премії спрямована на розв’язання головної проблеми, яка заважає нормальному розвитку українсько-єврейських відносин — на побудову спільної візії майбутнього», — додав Віталій Нахманович.

 

«Ми мали справді величезну фахову палітру. Це книжки з літературознавства, історії, краєзнавства, також були мистецькі видання й автобіографічна проза. Українські автори шукають свою індивідуальну позицію. Ці тексти написані неформально. Частина з них може бути не ідеально допрацьована, не ідеально видана. Але у них завжди є індивідуальний голос автора», — вважає Юлія Бентя.

 

Премія «Зустріч: Українсько-єврейська літературна премія» заснована фундацією «Українсько-єврейська зустріч» за підтримки ГО «Форум видавців».

 

Як повідомлялося, уперше премію присудили 2020 року в категорії художньої літератури Василеві Махну за роман «Вічний календар». У 2021 лавреатом став твір «Антиімперський вибір: постання українсько-єврейської ідентичності» Йоханана Петровського-Штерна, у 2022 році премію не присуджували у зв’язку з російсько-українською війною. 2023 року лавреаткою стала Софія Андрухович із романом «Амадока».

 

Зазначимо, що Читомо запустило серію інтерв’ю із попередніми лавреатами, зокрема вже є розмови з Василем Махном і Софією Андрухович.

 

Чільне зображення: Читомо

Оригінал статті на Suspilne: Українсько-єврейська премія «Зустріч»-2024 оголосила переможця

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

До Бердичева приїздить славетний письменник Мирослав Дочинець

Один із найпопулярніших сучасних письменників України Мирослав Дочинець планує завітати до Бердичева. Вже найближчого понеділка, 16 вересня, гостинні стіни публічної бібліотеки та молодіжного простору «

У проєкт бюджету-2025 заклали у 2,5 рази менше коштів на УІК, ніж цьогоріч

У 2025 році на діяльність Українського інституту книги (УІК) в проєкті державного бюджету виділили 178 млн 548 тис. грн. Проєкт закону про державний бюджет України оприлюднили на сайті

Пішов з життя фолькльорист і мистецтвознавець Микола Мушинка

Пішов із життя один із найвідоміших дослідників українського фольклору Микола Мушинка. Про це повідомили на фейсбук-сторінці медіа «Локальна історія».
Праці науковця присвячені дослідже

У Вінниці започаткують програму розвитку місцевого книговидання

У Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання про місто та його видатних особистостей. Про це Читомо повідомили у департаменті маркетингу міста та туризму Вінницької місь

У Британії видадуть книжку про українське мистецтво і антиколоніалізм

У листопаді 2024 року видавництво Routledge планує випустити книжку «Мистецтво в Україні між конструюванням ідентичності та антиколоніальним спротивом». Про це повідомила редакторка вид

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"