«Талібан» посилює репресії: жінкам в Афганістані заборонили читати вголос

«Талібан» посилює репресії: жінкам в Афганістані заборонили читати вголос

Верховний лідер терористичного угруповування «Талібан» Мавлаві Хібатулла Ахундзада затвердив новий пакет законів, спрямованих на «боротьбу з пороками та популяризацію чеснот», що суттєво обмежує права та свободи жінок в Афганістані. Про це повідомляє медіа Associated Press.

Закон, який складається зі 114 сторінок та містить 35 статей, встановлює жорсткі правила поведінки для жінок і впроваджує серйозні обмеження на діяльність засобів масової інформації та громадянського суспільства.

 

Одним із найсуперечливіших положень нового закону є заборона жінкам говорити, співати та читати вголос на публіці. Таліби вважають жіночий голос «інтимним», тому дозволяють жінкам спілкуватися лише з родичами або чоловіком. Крім того, жінкам заборонено дивитися на чоловіків, які не є їхніми родичами або подружжям, і навпаки. Такі обмеження обґрунтовуються необхідністю «уникнути розбещеності» та зберегти моральність суспільства.

 

Стаття 13 закону зобов’язує жінок повністю закривати тіло та обличчя в громадських місцях. Одяг не повинен бути прозорим, обтислим або коротким, а прикриття обличчя вважається необхідним для «уникнення спокуси». Жінки також повинні прикриватися перед немусульманськими чоловіками та жінками, щоб запобігти «розбещенню».

 

Нові правила забороняють жінкам подорожувати наодинці, а водіям заборонено перевозити жінок без супроводу родича-чоловіка. Стаття 19 закону також забороняє відтворювати музику в будь-якій формі.

 

Впровадження цих законів викликало хвилю обурення з боку міжнародної спільноти. Керівниця місії ООН в Афганістані (МООНСА) Роза Отунбаєва висловила глибоке занепокоєння, зазначивши, що нові правила створюють «тривожне бачення» майбутнього країни та ще більше посилюють «нестерпні обмеження» прав жінок і дівчат.

 

«Після десятиліть війни й в умовах страшної гуманітарної кризи афганський народ заслуговує на більше, ніж загрозу ув’язнення за запізнення на молитву, погляд на людину іншої статі, яка не є членом сім’ї, або за наявність фотографії близької людини», — наголосила Отунбаєва.

 

Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель також засудив нові обмеження, назвавши їх «серйозним ударом по правах афганських жінок і дівчат». Він наголосив, що такі дії порушують міжнародні зобов’язання Афганістану та можуть бути кваліфіковані як переслідування за статевою ознакою — злочин проти людяності за Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

 

У відповідь на міжнародне засудження головний речник уряду «Талібану» Забіхулла Муджахід зазначив, що нові закони повністю відповідають ісламському праву і спрямовані на збереження моралі та чеснот у суспільстві. «Ми закликаємо до глибокого усвідомлення цих законів і шанобливого визнання ісламських цінностей. Відкидання цих законів без належного розуміння, на нашу думку, є виявом зарозумілості», — заявив Муджахід.

 

З моменту захоплення влади в серпні 2021 року «Талібан» поступово запроваджує все більше обмежень для жінок. Жінкам заборонено навчатися в університетах, працювати в неурядових організаціях та ООН, займатися спортом, відвідувати парки розваг і користуватися салонами краси. Також введено заборону на їзду в автомобілях без хіджабу та відвідування національних парків.

 

Нещодавно афганська служба новин Zan Times повідомила про випадки сексуального насильства з боку талібів під час арештів жінок за «неправильний хіджаб».

 

Як повідомлялося, у 2021 році після приходу до влади талібів упродовж двох місяців у Афганістані припинили роботу 95% книгарень, бібліотек і видавництв.

 

 

Чільне фото: AP/Ebrahim Noroozi

Оригінал статті на Suspilne: «Талібан» посилює репресії: жінкам в Афганістані заборонили читати вголос

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

На Ковельщині з’явилися вулиці Петра Яцика та Євгена Маланюка

У межах деколонізації вулиці у Ковельській громаді отримали нові назви. Про це повідомили на сайті Ковельської міської ради.

Вулиця Брюллова була перейменована на честь Пе

Оголосили переможницю Німецької книжкової премії 2024 року

Під час Франкфуртського книжкового ярмарку оголосили лавреатку Німецької книжкової премії 2024 року, нею стала письменниця Мартіна Гефтер. Про це повідомили на сайті премії.
Письменницю

Тараса Шевченка звільнили з посади заступника міністра культури та інформполітики

Кабінет Міністрів України звільнив Тараса Шевченка з посади заступника міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції. Це сталося під час засідання 8 жовтн

У Києві запрацювала головна книгарня «КнигоЛенду»

У Києві відбулося передвідкриття для професійної спільноти головної книгарні «КнигоЛенду» в столиці за адресою вулиця Жилянська 5/60, біля метро Олімпійська. Про це повідомила кореспонд

У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

Національний інститут імені Оссолінських у Вроцлаві «Оссолінеум» виклав у відкритий доступ скани кількох річників перших львівських газет 1776–1805 років. Про це йдеться на сайті Нижньо

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"