Салман Рушді стане гостем фестивалю BookForum у Львові

Салман Рушді стане гостем фестивалю BookForum у Львові

Лауреат Букерівської премії Салман Рушді стане гостем 31-го міжнародного літературного фестивалю BookForum у Львові, який відбудеться 3-6 жовтня.

Про це повідомила у Фейсбуку програмна директорка громадського об’єднання «Форум видавців» Софія Челяк, передає Укрінформ.

«Про це можна говорити уже нарешті. У нас буде Рушді. Він включиться спеціально для України», — заявила Челяк.

Як зазначають організатори фестивалю, захід проходитиме у форматах онлайн та офлайн.

«3,5 мільйона глядачів по всьому світу, десятки тисяч офлайн-відвідувачів у Львові та сотні мільйонів охоплень у соцмережах — за два роки повномасштабної війни спільнота Форуму видавців згуртувалася довкола пошуку нових сенсів і себе в нових умовах», — ідеться в анонсі фестивалю.

Цьогорічна тема фестивалю — Сила спільнодії.

«І це про нас усіх по усьому світу, хто бореться за глобальну демократію і приближає перемогу», — підкреслила Челяк.

Серед учасників цьогорічного фестивалю також економіст і письменник Джеймс Алан Робінсон (Велика Британія), письменники й письменниці Софі Оксен (Фінляндія), Георгій Господінов (Болгарія) і Мирослав Шкандрій (Канада), поет Кшиштоф Чижевський (Польща), філософиня й літературознавиця Ґаятрі Чакраворті Співак (США) та інші світові й українські інтелектуали.

Як повідомляв Укрінформ, британсько-американський письменник Салман Рушді став лауреатом престижної Премії миру німецьких книгарів.

У серпні 2022 року Салман Рушді зазнав численних ножових поранень під час виступу на літературному фестивалі у штаті Нью-Йорк. Поліція затримала нападника. Гаді Матар перебуває під вартою з моменту затримання.

Рушді почали погрожувати ще наприкінці 1980-х, коли влада Ірану заборонила його роман «Сатанинські вірші» за нібито богохульство. У 2012 році одна з релігійних організацій в Ірані призначила нагороду за голову письменника в розмірі понад 3 мільйони доларів.

Тривалий час письменник був змушений переховуватися, а його книжку заборонили в деяких країнах. Кілька років Рушді перебував під постійною охороною британської поліції. У 2002 році уряд Великої Британії отримав від Ірану негласні гарантії безпеки письменника, і охорону зняли.

У липні 2024 року американська прокуратура висунула додаткові обвинувачення нападнику на письменника.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Салман Рушді стане гостем фестивалю BookForum у Львові

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

До Бердичева приїздить славетний письменник Мирослав Дочинець

Один із найпопулярніших сучасних письменників України Мирослав Дочинець планує завітати до Бердичева. Вже найближчого понеділка, 16 вересня, гостинні стіни публічної бібліотеки та молодіжного простору «

У проєкт бюджету-2025 заклали у 2,5 рази менше коштів на УІК, ніж цьогоріч

У 2025 році на діяльність Українського інституту книги (УІК) в проєкті державного бюджету виділили 178 млн 548 тис. грн. Проєкт закону про державний бюджет України оприлюднили на сайті

Пішов з життя фолькльорист і мистецтвознавець Микола Мушинка

Пішов із життя один із найвідоміших дослідників українського фольклору Микола Мушинка. Про це повідомили на фейсбук-сторінці медіа «Локальна історія».
Праці науковця присвячені дослідже

У Вінниці започаткують програму розвитку місцевого книговидання

У Вінниці планують запустити програму підтримки книговидання про місто та його видатних особистостей. Про це Читомо повідомили у департаменті маркетингу міста та туризму Вінницької місь

У Британії видадуть книжку про українське мистецтво і антиколоніалізм

У листопаді 2024 року видавництво Routledge планує випустити книжку «Мистецтво в Україні між конструюванням ідентичності та антиколоніальним спротивом». Про це повідомила редакторка вид

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"