Оголосили лавреатів Літературної премії Ірпеня за 2022-2023 роки

Оголосили лавреатів Літературної премії Ірпеня за 2022-2023 роки

Літературна премія Ірпеня, найбільша за грошовим фондом літературна премія в Україні, оголосила переможців за 2022-2023 роки. Про це повідомили на сайті товариства «Відважних», що співзаснувало премію.

П’ятеро лавреатів отримали загалом 500 тисяч гривень, порівну розділивши між собою цю суму.

 

Фундатор премії, Володимир Карплюк зазначив, що літературна премія Ірпеня не лише виділяється своєю значною грошовою винагородою, але й стає дедалі популярнішою серед авторів: щороку до участі надходить велика кількість творів. 2024 року на розгляд журі надійшло майже 380 робіт.

 

«Ми розуміємо, що найважливішу роль зараз відіграє фронт, але не менш важливо робити все можливе, щоб українська мова, література, культура та традиції розвивалися і набували нового значення для кожного українця», — зазначив Володимир Карплюк.

 

Переможців обирали у п’яти номінаціях: «Проза», «Поезія», «Література для дітей», «За вже видані книги українських авторів» та новій номінації «За найкращий літературний твір військовослужбовця або ветерана війни з росією». Першим лавреатом цієї номінації став військовий журналіст Володимир Скоростецький за новелу «Я – пілот МІ-18».

 

У номінації «Література для дітей» переміг Сергій Зінченко, учитель з Черкащини, за свою повість для підлітків про сміливого хлопця Сімака. У номінації «Проза» нагороду отримав Віталій Квітка за новелу «Блакитне свічадо», а в категорії «Поезія» перемогла Наталія Дьомова зі збіркою «Дим/Дім». Максим Рильський, онук відомого українського поета, був нагороджений за вже видану книжку «Співучий Києве, дитя живучих століть».

 

Спеціальну відзнаку в номінації «За кращу першу книужку юного автора» отримав Михайло Гусєв за повість-антиутопію «Деравія: квантовий стрибок».

«Зараз особливо болісний час для української літератури. Тема війни і самоідентифікації пронизує майже всі твори, і писати абстрактно, як це дозволяють собі європейські та американські літератори, стає складно. Українська література зараз є віддзеркаленням нашої боротьби», — наголосив голова журі Олесь Доній.

 

Твори усіх п’яти лавреатів увійдуть до нової збірки «Слова Відважних».

 

Літературна премія Ірпеня – щорічна всеукраїнська премія в галузі літератури, заснована 2020 року товариством «Відважних» та Інвестиційною радою Ірпеня. Премія вручається в трьох номінаціях: «Проза», «Поезія» та «Література для дітей».

 

Як повідомлялося, українсько-єврейська премія «Зустріч»-2024 оголосила короткі списки.

 

 

Чільне фото: сайт премії

Оригінал статті на Suspilne: Оголосили лавреатів Літературної премії Ірпеня за 2022-2023 роки

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

На Ковельщині з’явилися вулиці Петра Яцика та Євгена Маланюка

У межах деколонізації вулиці у Ковельській громаді отримали нові назви. Про це повідомили на сайті Ковельської міської ради.

Вулиця Брюллова була перейменована на честь Пе

Оголосили переможницю Німецької книжкової премії 2024 року

Під час Франкфуртського книжкового ярмарку оголосили лавреатку Німецької книжкової премії 2024 року, нею стала письменниця Мартіна Гефтер. Про це повідомили на сайті премії.
Письменницю

Тараса Шевченка звільнили з посади заступника міністра культури та інформполітики

Кабінет Міністрів України звільнив Тараса Шевченка з посади заступника міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції. Це сталося під час засідання 8 жовтн

У Києві запрацювала головна книгарня «КнигоЛенду»

У Києві відбулося передвідкриття для професійної спільноти головної книгарні «КнигоЛенду» в столиці за адресою вулиця Жилянська 5/60, біля метро Олімпійська. Про це повідомила кореспонд

У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

Національний інститут імені Оссолінських у Вроцлаві «Оссолінеум» виклав у відкритий доступ скани кількох річників перших львівських газет 1776–1805 років. Про це йдеться на сайті Нижньо

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"