Зеленський посмертно відзначив Аллу Пушкарчук, Ірину Цибух і Андрія Топчія держнагородами

Зеленський посмертно відзначив Аллу Пушкарчук, Ірину Цибух і Андрія Топчія держнагородами

Журналістку, редакторку, театрознавицю, мінометницю Аллу («Руту») Пушкарчук, яка працювала в «Читомо», журналістку «Суспільного» і парамедикиню добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри» Ірину («Чеку») Цибух, а також журналіста, військовослужбовця, бойового медика стрілецького батальйону Андрія («Топера») Топчія відзначили державними нагородами. Відповідний наказ підписав з нагоди Дня Конституції України президент Володимир Зеленський

Аллу Пушкарчук нагородили орденом «За заслуги» III ступеня. Ірину Цибух і Андрія Топчія — орденом «За мужність» III ступеня. 

Алла Пушкарчук

Журналістка, редакторка, театрознавиця, мінометниця. Під час Революції гідності долучилася до «Правого сектору». З 2014 року по 2018 рік працювала в 5-му окремому батальйоні Української добровольчої армії як журналістка й фотографка. Згодом демобілізувалася і працювала у журналі «Український тиждень», а також піарницею у видавничому домі «Комора». 2021 року Алла Пушкарчук працювала у команді Читомо пів року як редакторка новин і координаторка проєкту «Люди з порожніх стільців» (#EmptyChairPeople).

 

Її репортаж «Поворот праворуч» увійшов в 10-ку фіналістів Конкурсу художнього репортажу «Самовидець» 2016 року. 2017 року — із серією фотографій з війни увійшла в число переможців XIX Міжнародного фотоконкурсу від Всеукраїнської газети «День».

 

З початку повномасштабного вторгнення Алла знову долучилася до ЗСУ, де була мінометницею в 58 ОМПБр, працювала з бусоллю та артилерійськими програмами в планшеті. Загинула внаслідок ракетного обстрілу на руках у коханого чоловіка.

 

Ірина Цибух

Журналістка «Суспільного», парамедикиня добровольчому медичного батальйону «Госпітальєри». 

 

У 2014 році відбула кілька ротацій на передовій у лавах добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри». З 2017 року працювала в команді  «Суспільного» менеджеркою реформ, знімала документальні фільми, готувала міжрегіональні спецефіри, втілювала грантові проєкти. У вільний час реалізовувала освітні проєкти у віддалених селах Донеччини й Луганщини.

 

У лютому 2022 року повернулася до боротьби у складі «Госпітальєрів».

 

Разом із колегами з Суспільного Ірина Цибух стала переможницею конкурсу професійної журналістики «Честь Професії» у 2021 році у категорії «Найкраща публіцистика в локальному медіа» та фіналісткою у номінації «Найкращий репортаж» у 2018 році. У листопаді 2023-го отримала відзнаку від президента України орден «За заслуги» III ступеня, у березні 2024 року стала лауреаткою премії «УП 100. Сила жінок».

Андрій Топчій

Журналіст, військовослужбовець, бойовий медик стрілецького батальйону.

 

Писав статті на історичну тематику і публікував інтерв’ю з науковцями у газеті «Факти». До цього був журналістом видання «Телеграф». Став на захист України ще у 2014 році. Під час АТО він отримав звання сержанта. З перервами на журналістику воював за Україну 10 років і загинув на фронті.

 

Як повідомлялося, з нагоди Дня Соборності України президент Володимир Зеленський підписав указ №16/2024 про відзначення державними нагородами низки культурних діячів, серед них зокрема письменника, ветерана Володимира Вакуленка, письменниці, волонтерки Вікторії Амеліної та поета і військового Максима Кривцова.

 

 

Чільне фото: колаж Читомо

Фото: інстаграм-сторінка Алли Пушкарчук/фейсбук-сторінка Ірини Цибух/Андрій Топчій (fakty.ua)

Оригінал статті на Suspilne: Зеленський посмертно відзначив Аллу Пушкарчук, Ірину Цибух і Андрія Топчія держнагородами

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

УІК: У 2025 році інститут потребуватиме понад 1,4 млрд грн

Потреба Українського інституту книги у фінансуванні на 2025 рік становить 1 442 мільйони гривень. Про це повідомили під час презентації «Державна підтримка книжкової галузі: виклики 202

У серпні рф продовжила вбивати журналістів при виконанні редакційних завдань

У серпні Інститут масової інформації зафіксував в Україні 28 випадків порушення свободи слова, серед них 19 російських злочинів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу ІМІ «Бароме

Люба-Параскевія СТРИНАДЮК. Роди неоднакі

Єв падати з сил, голодніти, облизував губи, солоні, впрілі, шукав очима коритця на полонині з водицею свіжою, холодною, головички, б’ючої з-під землі, дзюркотливої. Розстелив кожух єрований, приліг обік

Боротьба за свободу, маркери нації і поліські болота: новий український нон-фікшн

З нагоди Національного тижня читання нон-фікшну, ініційованого Українським інститутом книги, зібрали дуже різні новинки від українських авторів. Літературознавство, осмислення війни, пі

Більшість читачів книжок у Megogo — чоловіки

33,93% власників акаунтів медіасервісу Megogo читають книжки щодня. Про це йдеться в дослідженні читацьких звичок користувачів Megogo «Книжки в епоху стрімінгів».
Megogo опитало майже 6

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"