Директорка УІК: Через скорочення бюджету сертифікати на книжки отримають не всі 18-літні українці

Директорка УІК: Через скорочення бюджету сертифікати на книжки отримають не всі 18-літні українці

Державну допомогу для 18-річних громадян України на придбання книжок зможуть отримати не всі українці, що досягли повноліття, через відсутність коштів у бюджеті. Про це в авторській колонці для УП.Життя розповіла директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Затвердити постанову про сертифікати на купівлю книжок не вдається через затягнуте погодження порядку надання допомоги. У новій версії проєкту є уточнення про те,  що фінансова допомога розподілятиметься до вичерпання виділених коштів.

 

Завдяки програмі українці, які досягли повноліття з 1 січня 2024 року, матимуть змогу отримати 908 грн на купівлю книжок. Обирати можна буде серед книжок українських видавців будь-якого формату: паперова, електронна, аудіокнижка чи шрифт Брайля.

Програма дозволить 18-річним громадянам України вільно обирати книжки на загальну суму до 372 мільйонів гривень, а видавці, отримавши додаткові фінансові ресурси, зможуть видати від 1 до 1,5 мільйона нових книжок. На думку Олександри Коваль, цінно, що програма не передбачає контролю над тим, які саме книжки купуватимуть за виділені кошти (окрім дотримання вимог закону про державну мову): «Це велике досягнення у напрямку утвердження зрілої демократії та довіри. Ніякі експерти не будуть формувати спеціальних списків, ніхто не скаже, які книжки кращі за інші чи якісь рекомендовані, а інші — ні».

 

 

Роботу над постановою розпочалася в липні, очікувалося, що її затвердять до 20 вересня 2023 року, проте процес затягнувся через скорочення видатків на культуру у проєкті держбюджету на 2025 рік.

 

«В останній ітерації з’явилося цікаве виправлення, тобто НЕ ВСІМ 18-річним, а тим, хто своєчасніше народився чи зареєструвався в перші 15 хвилин після відкриття реєстрації в “Дії”. Ті, хто не встигне, зможуть скористатися можливістю лише в наступному році. У бюджеті 2024 року закладені не очікувані 372 мільйони гривень, а лише 100 мільйонів», — зазначила Олександра Коваль.

 

Зазначимо, проєкт бюджету на 2025 рік містить помітне скорочення видатків на культуру, зокрема на діяльність Українського інституту книги. Для УІК передбачено лише 78,5 мільйона гривень.

 

Попри підписаний у червні 2024 року президентом закон про фінансове стимулювання книжково галузі, порядок надання допомоги досі погоджують. Міністерство культури та інформаційної політики разом із Міністерством цифрової трансформації опрацювали і передали документ до Міністерства фінансів України, яке наразі аналізує фінансову складову проєкту.

 

«Ми провели робочі зустрічі і консультації з представниками різних відомств, зокрема з Дією та Ощадбанком, щоб узгодити всі питання технічного та організаційного характеру. Також ми розробили покрокову інструкцію участі в програмі для громадян, яку можна знайти на нашому сайті», — розповіла Коваль.

 

Після того, як міністерство фінансів затвердить порядок, документ має погодити міністерство юстиції, а затим Кабінет Міністрів видасть відповідну постанову. Після цього Інститут книги разом з Мінцифрою, Держказначейством та Ощадбанком проведе тестування механізму передавання реєстрів і переказу коштів. Це дозволить пересвідчитись, що система працює коректно, і уникнути можливих технічних збоїв. Тільки після цього розпочнеться реєстрація учасників програми в «Дії», а кошти надішлють на віртуальні картки громадян.

 

Наразі Український інститут книги продовжує готуватися до запуску програми: понад 70 тисяч книжок українських видавців доступні в каталозі «Книжки на ринку».

 

Як повідомлялося, у проєкт бюджету-2025 заклали у 2,5 рази менше коштів на УІК, ніж у 2024. Водночас потреба Українського інституту книги у фінансуванні на 2025 рік становить 1 442 мільйони гривень.

 

 

Чільне зображення: tes.com

Оригінал статті на Suspilne: Директорка УІК: Через скорочення бюджету сертифікати на книжки отримають не всі 18-літні українці

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

Україна та Чехія запускають проєкт з оцифрування пам’яток культури

Міністерство культури та стратегічних комунікацій України і Міністерство культури Чехії навесні 2025 року розпочинають дворічний проєкт, спрямований на збереження пам’яток культурної спадщини України шля

Директорка УІК: Через скорочення бюджету сертифікати на книжки отримають не всі 18-літні українці

Державну допомогу для 18-річних громадян України на придбання книжок зможуть отримати не всі українці, що досягли повноліття, через відсутність коштів у бюджеті. Про це в авторській кол

У Литві видали книжку Андрія Любки «Щось зі мною не так»

Книжка Андрія Любки «Щось зі мною не так» вийшла у Литві. Про це письменник повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
Це вже друга книжка Любки, перекладена литовською мовою: роману «Карбід»

Вибори директора Книжкової палати не відбулися

Державну наукову установу «Книжкова палата України імені Івана Федорова» продовжуватиме очолювати виконувач обов’язків директора Микола Сенченко, оскільки вибори на посаду директора не

Пропаганда чи підтримка? Нова книга Ендрю Петтіґрі про читання в час війни

Ендрю Петтіґрі — британський історик та експерт із європейської Реформації, доктор філософії, професор сучасної історії в Університеті Сент-Ендрюса.
Його «Книга на війні. Бібліотеки й ч

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"