В Україні провели забіг на підтримку української мови й українців в окупації

В Україні провели забіг на підтримку української мови й українців в окупації

Всеукраїнський рух «Єдині» провів акцію «Біжу за мову» до Дня Незалежності України на підтримку української мови й українців на тимчасово окупованих територіях, які не можуть вільно розмовляти українською мовою. Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики України.

500 учасників подолали дистанції «за мову» і висловили свою підтримку українцям у тимчасовій окупації. 

 

Одночасно з Києвом бігли «за мову» у Львові, Івано-Франківську, Відні й Нью-Йорку. Акція триватиме до 24 серпня включно, кожен охочий зможе подолати довільну дистанцію у будь-якій точці світу.

 

 

«Розмовляйте українською, поширюйте нашу культуру, адже що більше ми поширюємо українського простору, то менше буде “руского міра” навколо нас. “Біжу за мову” — це акція, яка об’єднує українців, де б ви не були», — зазначила керівниця руху «Єдині» Наталка Федечко.

 

Амбасадорами забігу стали ведуча 1+1 Марафон та ТСН Марічка Падалко й український гімнаст, олімпійський чемпіон зі спортивної гімнастики Олег Верняєв.

 

 

«Моє рідне місто, Донецьк, наразі перебуває в окупації. Я хочу підтримати кожного українця, хто не може говорити рідною мовою через небезпеку життю. А також тих, хто досі боїться осуду через помилки», — наголосив Олег Верняєв.

 

Загалом учасники забігу у Києві подолали дистанції у 1, 5 і 10 кілометрів. Також були дистанції для дітей на відстань 100 і 500 метрів.

 

 

Кошти, отримані при реєстрації учасників, спрямують на розвиток розмовних клубів на прифронтових і деокупованих територіях. 

 

Рух «Єдині» — проєкт освітньої й психологічної підтримки у переході на українську мову. Це навчальний курс, що триває 28 днів і містить онлайн-завдання, розмовні клуби, корисні вебінари. Рух створений за участі Ініціативи «Навчай українською» й за підтримки ГО «Українська гуманітарна платформа».

 

Як повідомлялося, у 2024 році 78% українців називають державну мову рідною, а 66 % відсотків українців хочуть усунути російську мову з офіційного спілкування

 

 

Світлини: МКІП

Оригінал статті на Suspilne: В Україні провели забіг на підтримку української мови й українців в окупації

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

На Ковельщині з’явилися вулиці Петра Яцика та Євгена Маланюка

У межах деколонізації вулиці у Ковельській громаді отримали нові назви. Про це повідомили на сайті Ковельської міської ради.

Вулиця Брюллова була перейменована на честь Пе

Оголосили переможницю Німецької книжкової премії 2024 року

Під час Франкфуртського книжкового ярмарку оголосили лавреатку Німецької книжкової премії 2024 року, нею стала письменниця Мартіна Гефтер. Про це повідомили на сайті премії.
Письменницю

Тараса Шевченка звільнили з посади заступника міністра культури та інформполітики

Кабінет Міністрів України звільнив Тараса Шевченка з посади заступника міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції. Це сталося під час засідання 8 жовтн

У Києві запрацювала головна книгарня «КнигоЛенду»

У Києві відбулося передвідкриття для професійної спільноти головної книгарні «КнигоЛенду» в столиці за адресою вулиця Жилянська 5/60, біля метро Олімпійська. Про це повідомила кореспонд

У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

Національний інститут імені Оссолінських у Вроцлаві «Оссолінеум» виклав у відкритий доступ скани кількох річників перших львівських газет 1776–1805 років. Про це йдеться на сайті Нижньо

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"