В Україні започаткували видавничий проєкт ilostmylibrary

В Україні започаткували видавничий проєкт ilostmylibrary

Галерея сучасного мистецтва в Івано-Франківську «Асортиментна кімната» запустила власний малотиражний видавничий проєкт ilostmylibrary, що видаватиме нішеву нонфікш-літературу англійською мовою. Про це повідомили на фейсбук-сторінці галереї.

Проєкт зосереджуватиметься на артбуках та каталогах робіт тих (франківських і не лише) мисткинь та митців, практики яких малозадокументовані, а також на горизонтальних і периферійних проєктах, які зокрема концентруються на фемінізмі, децентралізації, антиімперіалізмі та деколонізації.

 

«Це стал(ва)ось з багатьма з нас — ми втрачали бібліотеки. Хтось тому, що коли їдеш від війни, береш лише те, що вміститься в одну валізу чи в один багажник легкового авто. Хтось тому, що книжкової шафи не стало разом з домом. Нас ціле(і) покоління — покоління тих, хто не збирає бібліотеки та не прив’язується до місць та людей, бо їх прийдеться залишити. Навколо нас не лише втрати — але й багато збережено та невидимого, що ми маємо шанс розгледіти. ilostmylibrary видає нішеві книжки, артбуки, зіни про непідсвічене, непопулярне та периферійне, про те, що “не на часі”», — описують проєкт на його сайті.

 

Деякі з книжок видають на засадах самоокупності — їх можна придбати. Деякі — видають у партнерстві з меценатами та донорами й розповсюджують серед культурних інституцій.

 

Ilostmylibrary видаватиме книжки невеликими тиражами і перекладатиме популярні видання українською мовою. Завдання проєкту — перекладати український нішевий нонфікшн англійською мовою і промотувати його серед спеціалізованих авдиторій.

 

«Це — неструктурована бібліотека, у якій вистачає сірих плям та якій бракує лінійності. Як і тим спонтанним бібліотекам, які все одно виникають в наших (тимчасових) домівках, навіть якщо ми застановили більше не збирати книжки», — повідомляють засновники.

 

У коментарі Читомо засновниця «Асортиментної кімнати» Альона Каравай розповіла, що після запуск проєкту він отримав уже 2 пропозиції щодо майбутніх артбуків. «Книжку “Підлітки. Війна. Мистецтво” ініціювали ми, працювала з авторкою, для якої досвід написання книжки був першим, але вона працює з підлітками. Хочемо перекласти це видання на англійську», — сказала вона.

 

Над видавничим проєктом працювали впродовж 10 місяців. «Після того, як запустили post impreza, ми вже знали, що ми будемо мати і видавничу діяльність. Онлайн-медіа висвітлює культурний процес більш близько до часу, воно випускає репортажні тексти або швидкі рецензії. Ми вже знали, що ми хочемо паралельно з тим мати і книжки, і більш ґрунтовні тексти, які хочеться публікувати на папері, щоб вони були в інституціях і в бібліотеках. Роботу над тим, щоб документувати мистецький процес і розповсюджувати цю документацію і в Україні, і за кордоном, ми почали  ще після початку повномасштабного вторгнення, бо українське мистецтво зараз під загрозою. Є дуже багато білих плям, того, що не знають навіть мистецтвознавці всередині України, тому що цього нема описаного. Це частина одного задуму: мати і онлайн-портал, в якому швидкі тексти, і мати видавничий проєкт, який робить книжки і тексти таким чином, щоб вони жили довший час, були доступні тим, хто цікавиться мистецтвом і всередині України, і поза нею», — зазначає Альона Каравай.

 

Серед авторів ilostmylibrary є як знані мистецтвознавці, так і нові автори.

 

Наразі на сайті видавництва  є такі видання:

 

  • артбук «Затоплення» з текстами про історію Івано-Франківська та Голокост;
  • «Колективні фантазії та восточные ресурсы» про історію окупації Луганської області;
  • «Тут був художник» про локального франківського художника Парфьона.

 

Як повідомлялося, онлайн-медіа post impreza про мистецтво Івано-Франківщини та його історію створили у черві 2022 року. У 2023 медіа запустило власну медіатеку про мистецтво Франківщини.

 

Чільне зображення: інстаграм-сторінка проєкту

Оригінал статті на Suspilne: В Україні започаткували видавничий проєкт ilostmylibrary

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

На Ковельщині з’явилися вулиці Петра Яцика та Євгена Маланюка

У межах деколонізації вулиці у Ковельській громаді отримали нові назви. Про це повідомили на сайті Ковельської міської ради.

Вулиця Брюллова була перейменована на честь Пе

Оголосили переможницю Німецької книжкової премії 2024 року

Під час Франкфуртського книжкового ярмарку оголосили лавреатку Німецької книжкової премії 2024 року, нею стала письменниця Мартіна Гефтер. Про це повідомили на сайті премії.
Письменницю

Тараса Шевченка звільнили з посади заступника міністра культури та інформполітики

Кабінет Міністрів України звільнив Тараса Шевченка з посади заступника міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції. Це сталося під час засідання 8 жовтн

У Києві запрацювала головна книгарня «КнигоЛенду»

У Києві відбулося передвідкриття для професійної спільноти головної книгарні «КнигоЛенду» в столиці за адресою вулиця Жилянська 5/60, біля метро Олімпійська. Про це повідомила кореспонд

У Польщі оцифрували перші львівські газети XVIII-XIX століть

Національний інститут імені Оссолінських у Вроцлаві «Оссолінеум» виклав у відкритий доступ скани кількох річників перших львівських газет 1776–1805 років. Про це йдеться на сайті Нижньо

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"