В Україні відкрили нове видавництво «Уроборос»

В Україні відкрили нове видавництво «Уроборос»

В Україні з’явилося нове видавництво «Уроборос», яке видаватиме жанрову і не жанрову літературу, нонфікшн і класику. Про це повідомляється у телеграм-каналі видавництва.

У видавництві «Уроборос» в ексклюзивному коментарі Читомо повідомили, що планують видавати детективи, трилери, горор, фентезі й фантастику, сучасну прозу, дарк романтику, а також українську й перекладну класику. Не проти у видавництві ромкомів і підліткової прози, проте точно не планують видавати поезію і дитячу прозу.

«Особисте рішення засновниці, хоча у робочому чаті над цим постійно посміюються», — зазначили у видавництві. 

Рішення створити видавництво виникло раптово, коли засновниця, чиє ім’я поки що не розкривають, випадково знайшла роман українського радянського письменника Лева Скрипника «Будинок примусових праць». 

«Перший абзац вразив і нагадав чомусь чорнушно-гумористичне оповідання Роберта Блоха. Вона почала дивитися, коли це було написано, і знову шок — сто років тому ми вже мали настільки сучасну, свіжу, якісну й потужну прозу. Зрозуміла, що його точно не видасть ніхто і ніколи. Окрім нас. Це стало першим зерням того, що треба рухатися у бік власного видавництва», — розповіли в «Уроборос».

У видавництві також є дизайнерка — Олександра Цимбал; редактор, що відповідає за класику, — Олександр Ганчак; редакторка, що відповідає за горор, — Серафима Біла. 

Назву «Уроборос» обрали не випадково. Спочатку хотіли обіграти літеру «Ў» (у нескладове), яка раніше була зокрема в правописі учасників «Руської трійці», вжита в альманасі «Русалка Дністрова», а зараз залишилася в білоруській мові.

«Після недовгих вагань вирішили, що сьогодні штуки, які навіть віддалено можуть асоціативно нагадати білорусь, будуть виглядати як тотальна зневага. Тому після брейншторму разом з укладачкою горорної збірки й авторкою “Вбивчих письменників” Сашою Павловою якось само випливло слово “уроборос”, в якому все одно залишилися спогади про “у”», — пояснили в «Уроборос».

Створили й уніфікований до мінімальної кількості елементів логотип. Ось його прототип:

 

 

Видавництво планує видавати українських авторів — сучасних і класиків. Є також плани щодо перекладів, проте вони ще не розкриваються. 

 

Видавництво вже анонсувало дебютні книжки:

 

  • «Адресатка померла» (вибрані твори Євгенії Ярошинської);
  • «Вбивчі письменники» (Саша Павлова, телеграм-канал «Запекла книгожерка»);
  • «Як любили і вмирали» (вибрані твори Лева Скрипника);
  • «Первісне зло» (упорядниця Серафима Біла).

 

Про ці видання будуть окремі дописи з деталями в телеграм-каналі. Нині ці книжки на різних етапах створення: редагування, коректура, найближчим часом дві книжки з чотирьох почнуть верстати.

 

Передзамовлення на книжки відкриють, коли матимуть готові до друку файли. 

 

«Оптимістично бачимо цей період як кінець серпня — початок вересня», — зауважили у видавництві.

 

«Уроборос» вже отримало пропозицію від «однієї з найкрутіших книгарень Києва».

 

Крім того, видавництво матиме власний сайт, який відкриють вже за кілька тижнів.

 

Як повідомлялося, українська ІТ-компанія Genesis запустила ініціативу Genesis Press, яка видаватиме світову бізнес-літературу українською мовою. Також Галерея сучасного мистецтва в Івано-Франківську «Асортиментна кімната» запустила власний малотиражний видавничий проєкт ilostmylibrary, що видаватиме нішеву нонфікшн-літературу англійською мовою. 

 

Чільне фото: логотип видавництва «Уроборос»

Оригінал статті на Suspilne: В Україні відкрили нове видавництво «Уроборос»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

УІК: У 2025 році інститут потребуватиме понад 1,4 млрд грн

Потреба Українського інституту книги у фінансуванні на 2025 рік становить 1 442 мільйони гривень. Про це повідомили під час презентації «Державна підтримка книжкової галузі: виклики 202

У серпні рф продовжила вбивати журналістів при виконанні редакційних завдань

У серпні Інститут масової інформації зафіксував в Україні 28 випадків порушення свободи слова, серед них 19 російських злочинів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу ІМІ «Бароме

Люба-Параскевія СТРИНАДЮК. Роди неоднакі

Єв падати з сил, голодніти, облизував губи, солоні, впрілі, шукав очима коритця на полонині з водицею свіжою, холодною, головички, б’ючої з-під землі, дзюркотливої. Розстелив кожух єрований, приліг обік

Боротьба за свободу, маркери нації і поліські болота: новий український нон-фікшн

З нагоди Національного тижня читання нон-фікшну, ініційованого Українським інститутом книги, зібрали дуже різні новинки від українських авторів. Літературознавство, осмислення війни, пі

Більшість читачів книжок у Megogo — чоловіки

33,93% власників акаунтів медіасервісу Megogo читають книжки щодня. Про це йдеться в дослідженні читацьких звичок користувачів Megogo «Книжки в епоху стрімінгів».
Megogo опитало майже 6

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"