Арундаті Рой — лавреатка премії PEN Pinter Prize 2024

Арундаті Рой — лавреатка премії PEN Pinter Prize 2024

Лавреаткою британської літературної премії Pen Pinter Prize 2024 стала індійська письменниця Арундаті Рой. Про це повідомляється на офіційному сайті English PEN.

Про це стало відомо за 2 тижні після того, як уряд столиці Індії Делі надав дозвіл на переслідування письменниці Арундаті Рой відповідно до антитерористичних законів Індії. Письменницю переслідують через коментарі щодо Кашміру — спірного регіону між Індією та Пакистаном.

 

Премію призначили письменниці за її «гострий коментар на теми, що варіюються від деградації навколишнього середовища до порушень прав людини».

 

Письменниця отримає нагороду 10 жовтня на церемонії, яку організовує Британська бібліотека, і виступить з промовою. Квитки можна придбати за посиланням.

 

Крім того, на церемонії оголосять «Письменника мужності», якого Арундаті Рой обрала із короткого списку  — співпереможця або співпереможницю премії, який або яка активно захищає свободу вираження, часто ризикуючи власною безпекою і свободою.

 

Цього року серед членів журі:

 

  • голова English PEN Рут Бортуік; 
  • актор і активіст Халід Абдалла;
  • письменник і музикант Роджер Робінсон.

 

«Рой розповідає актуальні історії про несправедливість з дотепністю та красою. Попри те, що Індія залишається важливим центром уваги, вона справді мислителька-інтернаціоналістка, і її потужний голос не можна заглушити», — зазначив голова English PEN Рут Бортуік.

 

«Арундаті Рой — це світлий голос свободи та справедливості, чиї слова звучать із шаленою ясністю та рішучістю вже майже тридцять років», — наголосив Халід Абдалла.

 

Також Роджер Робінсон додав, що письменницю вибрали одноголосно для перемоги у цьогорічній премії: «Гострі коментарі Рой щодо різноманітних питань від погіршення навколишнього середовища до порушень прав людини, демонструє її прагнення відстоювати інтереси маргіналізованих верств населення та кинути виклик статус-кво».

 

Арундаті Рой зазначила, що вона рада отримати цьогорічну премію Pen Pinter і додала: «Я хотіла б, щоб Гарольд Пінтер був з нами сьогодні й написав про майже незбагненний поворот, який робить світ. Оскільки його немає, ми повинні докласти максимум зусиль, щоб спробувати замінити його».

 

Арундаті Рой — лавреатка Букерівської премії за індійський роман «Бог Дрібниць» та авторка численних публіцистичних статей на суспільно-політичну тематику. Її другий роман «Міністерство граничного щастя» вийшов у 2017 році й перекладений п’ятдесятьма мовами. Обидві книжки вийшли українською мовою в перекладі Андрія Маслюха у Видавництві Старого Лева.

 

The PEN Pinter Prize — щорічна літературна премія, яку заснував 2009 року англійський ПЕН на честь лауреата Нобелівської премії з літератури Гарольда Пінтера, який був віцепрезидент англійського ПЕН-клубу й активним членом Комітету ув’язнених письменників Міжнародного PEN (WiPC).

 

Нагороду присуджують за видатні літературні заслуги британським письменникам чи письменникам, які проживають в Британії, і, за словами Пінтера, виголошеними у нобелівській промові, показує «рішучий, непохитний погляд на світ» і демонструє «запеклу, інтелектуальну рішучість … визначити справжню істину нашого життя і нашого суспільства».

 

Лауреатами премії також ставали Салман Рушді, Маргарет Етвуд, Том Стоппард, Керол Енн Даффі та інші. У 2021 році премію отримала письменниця, драматургиня, режисерка й активістка з Зімбабве ЦіЦі Дангарембга. 

 

Як повідомлялося, понад 200 індійських науковців, активістів і журналістів підписали відкритий лист до уряду із закликом скасувати рішення суду про дозвіл переслідувати письменницю Арундаті Рой відповідно до антитерористичних законів Індії.

 

 

Чільне фото: English PEN

 

Джерело: The Guardian

 

Оригінал статті на Suspilne: Арундаті Рой — лавреатка премії PEN Pinter Prize 2024

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

УІК: У 2025 році інститут потребуватиме понад 1,4 млрд грн

Потреба Українського інституту книги у фінансуванні на 2025 рік становить 1 442 мільйони гривень. Про це повідомили під час презентації «Державна підтримка книжкової галузі: виклики 202

У серпні рф продовжила вбивати журналістів при виконанні редакційних завдань

У серпні Інститут масової інформації зафіксував в Україні 28 випадків порушення свободи слова, серед них 19 російських злочинів. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу ІМІ «Бароме

Люба-Параскевія СТРИНАДЮК. Роди неоднакі

Єв падати з сил, голодніти, облизував губи, солоні, впрілі, шукав очима коритця на полонині з водицею свіжою, холодною, головички, б’ючої з-під землі, дзюркотливої. Розстелив кожух єрований, приліг обік

Боротьба за свободу, маркери нації і поліські болота: новий український нон-фікшн

З нагоди Національного тижня читання нон-фікшну, ініційованого Українським інститутом книги, зібрали дуже різні новинки від українських авторів. Літературознавство, осмислення війни, пі

Більшість читачів книжок у Megogo — чоловіки

33,93% власників акаунтів медіасервісу Megogo читають книжки щодня. Про це йдеться в дослідженні читацьких звичок користувачів Megogo «Книжки в епоху стрімінгів».
Megogo опитало майже 6

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"